Jabuka 2009.

Tekst Šime Stipaničeva objavljan u Jutarnjam listu 22.11.2009.

Jabuka ili Jabučna regata postala je sinonim za jednu pravu, ozbiljnu odobalnu regatu. No, onaj tko već nije sudjelovao na njoj ne zna da je ona i puno više od toga. Teško je objasniti tu posebnu radost nakon završetaka ovakvih, odobalnih regata. Nije to olakšanje dolaska u cilj već olakšanje dolaska među one s kojima si sve to dijelio tijekom proteklih dana i noći.
Među svoje ljute suparnike, a istovremeno i drage prijatelje.
Ovakve regate obično nose intenzivna druženja među jedriličarima i veliku količinu emocija a istovremeno i patnju, umor, iscrpljenost pa je regata Jabuka idealan poligon za maštu umjetnika koji su je ovjekovječili na razne načine. Sami prijelazni trofej «Jabuka» djelo je akademskog kipara Ale Guberine koji ga je isklesao u originalnoj vulkanskoj stijeni s Jabuke koju je J.K. Tijat poklonio «guverner» Jabuke kapetan Branko Rameša. Jabuku su bilježili na razne načine brojni fotografi, slikari, književnici, a Max, Gego i ekipa su je u Stajicama i opjevali te tako napravili službenu himnu regate.

Ovogodišnje sedmo izdanje pružilo je nama organizatorima u Jedriličarskom klubu Tijat dokaz da radimo sve u pravom smjeru. Tko je nakon svih onih prijašnjih izdanja, koja su mahom punila redove crnih kronika, mogao očekivati na startu 74 jedrilice i preko 576 jedriličara. Istina, razlog za tako brojan odaziv leži u činjenici da je ove godine prognoza najavljivala lagane i umjerene južne vjetrove te znatno toplije vrijeme u odnosu na olujne bure po kojima je Jabuka nadaleko poznata.
 

DNEVNIK

Start je, kao i obično, petkom navečer. Imamo klizno vrijeme starta od 8 do ponoći, a ove godine je odluka pala na 23 sata kada je startnu liniju ispred vodičkog «parapeta» presjeklo 74 kompleta navigacijskih svjetala. Jabuka je jedna od rijetkih regata s noćnim startom koji se pokazao kao prvorazredna atrakcija ne samo za jedriličare već i za sve posjetitelje Vodica toga dana.

Petak 13.
22:00
U mojoj posadi na jedrilici Boxx nalazila su se dva Slovenca, Srečo i Aljaž Jadek te stari prijatelj i ponajbolji hrvatski kormilar Krešo Đakulović. Isplovili smo sat vremena prije starta da bi pronašli najbolju poziciju na startnoj liniji međutim po laganom vjetru naša jedrilica nije imala veliku okretnost te smo startali u krkljancu brodova gdje se nije znalo tko pije a tko plaća. Nakon zalaska sunca na moru ne vrijede klasična regatna pravila već pravila o izbjegavanju sudara na moru što je dodatno pridonijelo kaotičnosti situacije.
22:45
Nekim čudnim instinktom kojeg nazivamo i «špurijus» došli smo do privatnog vjetra uz obalu Tijata i uspjeli smo se iskobeljati iz mase i uhvatiti priključak za vodećim brodovima koji su u tom trenutku bili Damaco Berislava Vranića i Anadora s Matom Arapovim.

Subota 14.
00:45
Kontrolnu točku na otoku Komorica prolazimo kao četvrti, ali nam je za petama nekoliko bržih brodova u tim uvjetima. Vjetar iz smjera levanta, lagan do umjeren.

02:15
Držeći se prognoze i routinga kojeg smo napravili prije starta, odlučujemo se za lijevu stranu polja jedreći istočnije i više prema Rogoznici dok su naši konkurenti vozili kurs ravno prema Jabuci i još zapadnije.
Novitet ovogodišnje regate je i on line tracking sustav praćenja pa se preko interneta mogao u realnom vremenu pratiti tijek regate. Pomoću u jedrilice ugrađenih GPS-GSM predajnika svatko tko je imao internet u brodu znao je gdje su mu konkurenti.
Prateći tako Damaca i Anadoru znali smo da im u ovim uvjetima ne možemo konkurirati brzinom pa smo se pomirili s ukupnom pobjedom, ali smo čvrsto držali vodeću poziciju u svojoj grupi.
07:17
Netom prije Jabuke dogodio se veliki obrat u smjeru vjetra prema jugu koji nije bio prognoziran te smo Jabuku okrenuli u samu zoru kao petoplasirani brod ukupno i debelo prvi u svojoj grupi.
09:59
Do kontrolne točke na svjetioniku Blitvenica bila je čista krma i konjska trka gdje se ukupni plasmani nisu puno mijenjali.
12:18
Tek na Blitvenici dočekali smo naše uvjete, jači vjetar s boka koji je trupu i jedrilju našeg Boxxa omogućio da proleti kraj DSK i zauzme četvrtu poziciju. Tako je ostalo i u cilju.
12:51:11
Ukupni pobjednik regate je posada Anadore Marijana Hanžekovića kojom je kormilario Mate Arapov. Drugoplasirani je Damaco Berislava Vranića, treći Barba Branko s Marijem Hrvojem, četvrti mi na Boxxu, a peti DSK s Kristianom Tominićem.
16:22 – do sitnih sati
Po završetku regate u subotu popodne dogodio se spontani party na jedrenjaku Lirica Marija Antića gdje je Vicko Sršen s Mljeta kuhao gregadu od kirnje 25kilašice, a netom ulovljenu lampugu od desetak kila je na gradele bacio Mure.
Max i Vlade su pjevali Buđav lebac, njam njam njam...

Kontakt

Jedriličarski Klub Tijat

Obala Matice Hrvatske 16

Vodice, 22211

Hrvatska

Tel: +385 (0)22 442 370

Fax: +385 (0)22 445 070

e-mail: jk_tijat_vodice@yahoo.com

 

Vremenska prognoza